• Home
  • Therapie
  • Kinesitherapie

Kinesist

Kinesist Kalmthout

Kinesitherapie is een paramedische discipline die wordt uitgeoefend door een kinesist en houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Kinesitherapie is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de 5-jarige universitaire studie succesvol heeft afgerond en tevens een riziv nummer bezit. Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van kinesitherapie waarmee klachten worden behandeld zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.

De kinesist doet een lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en bespreekt dat met de patiënt. Het is altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn eigen genezing. De kinesist speelt hierbij een ondersteunende rol.

Kinesitherapie kent onder andere de volgende specialisaties:

- Pediatrie (kinderen)

- Geriatrie (bejaarden)

- Lymfedrainage (vochtafdrijving bij oedeem)

- Neurologische kinesitherapie

- Oncologische kinesitherapie

- Inwendige kinesitherapie (hart- en longrevalidatie)

- Sportkinesitherapie

- Manuele therapie

- Mulligan Concept

- Orofasciale kinesitherapie of temporomandibulaire kinestherapie (kaakgewricht)

- Bekkenbodem kinesitherapie

- Pre- en postnatale kinesitherapie

- Myofasciale therapie (dry needling)

- Relaxatietherapie

- Fascia therapie

Kinesitherapeuten zijn niet verplicht zich na de opleiding bij te scholen zoals dat bij artsen het geval is. Een kinesist die uit eigen initiatief bijscholingen volgt, kan via Pro-Q-Kine punten sparen. Wil je weten welke kinesist zich wel regelmatig bijschoolt? Dan kan je deze therapeuten terugvinden op www.kinesitherapie.be